Nu is geschiedenis belangrijk, maar het hier en nu is dat natuurlijk ook net zozeer.

In deze moderne tijd waarin stijlen als MMA, Kickboksen en Krav Maga immens populair zijn, is het belangrijk om de focus te leggen op aspecten die nu heel belangrijk ervaren worden, waaronder

  • Effectiviteit
  • Moderne lesopbouw, gebruikmakend van moderne hulpmiddelen
  • Gedeelte conditietrainin
  • Professioneel en gestructureerd lesprogramma

De technisch adviseur Walter van den Broeke heeft hiervoor een uitgebreid lesprogramma opgezet, om mensen meer houvast te geven bij deze diepgaande vechtkunst. Om het geheel overzichtelijk te maken hebben we een rangensysteem opgebouwd (iets wat traditionele pentjak silat stijlen eigenlijk niet kennen), daarbij wilden we echter de lat wel hoog leggen. Vergelijkbaar met het bandensysteem van het Brazilliaans Jiu Jitsu, worden de rangen niet kado gegeven. Termen als ‘Guru’ wordt hierbij alleen voorbehouden aan de allerhoogste rang. Iedere leerling begint dan ook zonder graduatie en kan na een intensieve trainingstijd opgaan voor de eerste rang ‘Calon’ wat zoveel betekent als ‘beginnend leerling’. Belangrijke argumenten hiervoor zijn het hoog houden van de kwaliteit en tevens houdt het de beoefenaars ‘bescheiden’ en met 2 voeten op de grond.

Lesprogramma

Het lesprogramma bestaat uit een aantal vaste modules die de beoefenaar laten kennis maken met de verschillende aspecten van ons systeem:

  • Specifieke warming-up oefeningen die aspecten hebben van de functionele trainingsdrills van trainingsvormen zoals Yoga, Ginastica Natural en HIIT, maar met een stevige verwijzing naar ons vechtsysteem.
  • Stoot- en trapoefeningen gebaseerd op principes die aangeleerd moeten worden. Veel stijlen hebben hun unieke manier van stoten en trappen, zo ook Bukti Negara. Het hoe en waarom kunnen we tot in de kleine details tonen en uitleggen. Effectiviteit en efficiëntie in beweging zijn daarbij altijd belangrijk.
  • Zeer beperkt aantal ‘jurus’ (vormen/kata’s) die direct uitgewerkt worden in toepasbaarheid, onze stijl dan ook niet echt geschikt als demonstratiesport.
  • Naarmate het systeem vordert wordt de kennis uitgebreid met verdediging tegen stootcombinaties, meerdere tegenstanders, het grondgevecht en het gebruik van wapens.
  • Geen eindeloze hoeveelheid vaste technieken voor verschillende aanvallen, maar een beperkt aantal ‘bouwblokken’ waarmee je eindeloos kan combineren.
  • Het lesprogramma wordt begeleid door lesboekjes die gebruikt kunnen worden als leidraad.

 

 

 

 

 

 

 

photo1Op deze manier  kan de uitgebreide kennis van dit fraaie systeem, toch in overzichtelijke delen getraind worden. Hierbij wordt wel veel nadruk gelegd op de persoonlijke aandacht, waarbij ieder lid wordt gecorrigeerd en uitgelegd. Daarbij is veel ruimte voor input en vragen van de leerlingen. Het mooie van deze manier van trainen is dat iedereen van elkaar leert en dat je niet 1 techniek leert die exact hetzelfde moet worden uitgevoerd door een klein lichtgewicht als door een zwaargewicht van 2 meter.

Het systeem moet te trainen te zijn door een 18-jarige dame die zichzelf wil leren verdedigen, een 32 jarige ervaren vechtsporter die meer diepgang zoekt in een effectief systeem, tot een 62 jarige die binnen de beperkingen van zijn lichaam toch zijn mannetje wil staan. Ieder natuurlijk binnen zijn beperkingen maar die worden niet bepaald door het systeem, maar door de persoon zelf.

 

missing-pieces

 

 

Tegen de trend in, maar toch bij de tijd

Tegenwoordig is er een trend naar het trainen van verschillende vechtsporten om zo ‘de completere vechter’ te worden. Wij gaan recht tegen de stroming in en kiezen juist voor de focus op 1 systeem wat geschikt moet zijn voor veel verschillende situaties. Het systeem biedt dit allemaal, of je dit ook daadwerkelijk effectief kan maken binnen alle situaties ligt aan het begrip, fanatisme en de aanleg van de beoefenaar.

Waar we dan ook realistisch in willen zijn is dat niet iedereen ‘Bruce Lee’ kan worden, omdat daar vaak simpelweg niet de tijd en toewijding voor is. Maar we willen wel een solide basis meegeven waarop je zover kan bouwen als je wilt. Wat dat betreft is ons systeem te vergelijken met het welbekende LEGO. Met een beperkt aantal blokken zijn een indrukwekkende hoeveelheid combinaties te maken (Ter info, hier een artikel over Lego en het aantal combinaties)

 

 

©2019 Naga Kuning Institute

Naga Kuning Institute Website E-mail

If you need more information you can send us an email and we'll get back to you, as soon as possible. info@nagakuninginstitute.com

Wordt verstuurd

Naga Kuning Institute – Home of Pukulan

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?